Sivut

torstai 13. joulukuuta 2018

Kiusaamista vastainen päiväkotikiertue

Mistä kaikki alkoi?
Kaikki alkoi siitä, kun tiimin kanssa puhuttiin mitkä asiat meille on tärkeitä. Meille tärkeitä asioita olivat, että kaikilla on mukavaa ja hyvä olla. Pian saimme idean, että menemme jonnekin puhumaan kiusaamisesta. Ajattelimme, että kouluissa kiusaamisesta puhutaan jo, mutta silti kiusataan. Aloimme miettimään miten voisimme ehkäistä kiusaamista mahdollisimman hyvin ja näin päädyimme, että otamme kohderyhmäksemme päiväkoti-ikäiset lapset, sillä silloin kiusaamista voisi ehkäistä jo siinä iässä keskustelemmalla siitä.

Suunnittelu:
Alkuperäisen suunnitelma mukaan tarkoitus oli ottaa eläimet mukaan ja puhua kiusaamisesta lasten kanssa. Ohjelman suunnittelussa piti ottaa huomioon se että eläimet tulevat toimeen ja lapset jaksavat keskittyä.
  Yhtenä päivänä meidän oli tarkoitus mennä koululle tutustumaan eläinten kanssa toisiin ja käymään ohjelmaa läpi, ikä kyllä kaksi tiimistämme oli sairastunut ja tämän takia meitä oli vain kaksi. Joten jouduimme muokkaamaan ohjelmaa sellaiseksi joka on helppo selittää muille aamulla. 

Ohjelma:
Ohjelma vaihtui moneen otteeseen kun huomasimme eri päiväkodeissa mitä parannettavaa. Alhaalla eri päiväkotien ohjelmaa. 

Ohjelman alkuperäinen runko:
*peikkojumppa
*kiusaamis keskustelu 
*kehurinki

Kun vierailimme Aurinko leijonassa, huomasimme, että ohjelma oli liian lyhyt, sekä lapset eivät jaksaneet keskittyä kunnolla. Muokkasimme ohjelmaa. 

Muokattu ohjelma:
*peikkojumppa
*kiusaamis keskustelu 
*satu
*jumppa lasten keksi millä liikkeillä
*kehurinki
*pupu jooga 

Ohjeet leikkeihin:
Peikkojumpan linkki löytyy alapuolelta:
https://youtu.be/VFyVSKHY94E

Kiusaamis keskustelun kysymykset:
Mitä on kiusaaminen? 
Mitä pitää tehdä jos näkee kiusaamista tai itseään kiusataan? 
Millainen on hyvä kaveri? 

Satu:
Vuokko ja Neilikka hiiret ovat ystävykset, jotka leikkivät yhdessä leikkejä. Paikalle saapuu Pyry niminen sammakko, joka haluaisi hiirulaisten leikkeihin mukaan, mutta tytöt sanovat yhteen ääneen "Et sinä pääse mukaan, olet erilainen, me olemme hiiriä ja sinä olet sammakko." Pyry sammakolle tulee todella paha mieli. 

Miten tilanteessa tulisi toimia? 

Ystävykset sopivat keskenään, että tästä lähin kaikki otetaan leikkeihin mukaan ja niin he jatkavat iloisesti leikkejään. Toinen hiiristä ei ole enää tyytyväinen leikkiin ja haluaa määräillä toisia ystävyksiä vaihtamaan leikkiä, mutta he eivät leikkiä halua vaihtaa. 

Miten tilanteessa tulisi toimia? 

Ystävykset pääsevät jälleen yhteiseen ratkaisuun ja jatkavat iloisesti leikkejään. Yhtäkkiä paikalle saapuu Ari niminen norsu. Norsu tulee jyminällä ystävysten luokse ja sotkee heidän leikkinsä. Taas leikit on pilalla. 

Miten tilanteessa tulisi toimia? 

Ja lopulta kaikki leikkivät iloisesti yhdessä, sen pituinen se. 

Jumppa lasten keksimillä liikkeillä:
Jumpassa vain kysytään lapsilta mitä jumppa liikkeitä lapset tietävät ja sitten jumpattiin niitä. 

Kehurinki:
Tarvitaan pehmolelu. Lapset ovat ringissä. Ekana heiltä kysytään mitä on kehuminen ja selitetään se silleen että kaikki ymmärtävät. Seuraavaksi pehmolelu lähtee kiertämään ringissä vasempaan suuntaan ja aina kuin pehmolelu annetaan vieruskaverille, vieruskaverista sanotaan jokin kehu.


Eläinten kanssa oloa:
Eppu-pupu ja Rontti-kissa olivat päiväkodeissa rapsuteltavana.


Pupu jooga:
Pupu jooga on joogaa pupu jooga korttien avulla.


Miten eri päiväkodeissa meni? 

Aurinkoleijona:
Aurinkoleijonassa ohjelmaamme osallistui kaksi ryhmää. Me emme olleet valmistautuneet tarpeeksi hyvin, sairastimisien vuoksi. Ohjelma myös oli liian lyhyt ja lapset olivat levottomia liiallisen istumisen ja odottelun takia. Meidät toivotettiin tervetulleiksi uudestaan. 

Kärävuoren päiväkoti:
Meni muuten todella hyvin, mutta unohdittiin esittäytyä. Silloin ohjelmassa ei ollut vielä jumppaa lasten kanssa, niin lapset olivat aika levottomia. Lisäsimme sen Kärävuoren jälkeen ohjelmaan. 

Paimion päiväkoti:
Tällä kertaa muistimme esittäytyä. Koko ohjelma meni jo tosi hyvin, pientä levottomuutta lapissa. Päiväkodin johtaja piti ohjelmasta.

Tupurin päiväkoti:
Ohjelma meni jo oikeasti hyvin ja saatiin paremmin jo hallittua lapsi joukko, ettei levottomuutta ehtinyt syntymään. Lopuksi puhuimme päiväkodin johtajan kanssa ja hän piti tapahtumasta ja kiitteli.

Hähkänän päiväkoti:
Hähkänällä jaoimme toisen ryhmän kahteen osaan kehuringin ja kiusaamiskeskustelun ajaksi, suuren ryhmäkoon ja levottomuuden vuoksi. Palautteeksi päiväkodista saimme, että oli mukavaa ja ryhmän lastentarhanopettaja piti erityisesti ryhmän puoliksi jaosta, sillä silloin lapset jaksoivat keskittyä, sekä kuunnella paremmin.

Märynummen päiväkoti:
Märynummelle oli tarkoitus tulla koko tiimin, mutta pienien muuttumien kautta huomasin aamulla olevani yksin. Jouduin hieman soveltamaan ohjelmaa.
Ensimmäisenä olin 3-5 vuotiaiden kanssa. Jumppasimme ekana lasten oman jumpan, sen jälkeen luin sadun, keskustelin kiusaamisesta ja kaveruudesta ja teimme kehuringin. Sitten vielä joogattiin. Lapset tykkäsivät joogasta.
Seuraavaksi vedin eskareille ohjelman ja eikös tullut lisää muuttujia matkaan. Lapset olivat ulkona ulkovaatteet päällä, noh siinä sitten tehtiin ohjelma ulkona. Ekana oli lastenjumppa, sitten jooga, sen jälkeen satu ja sitten kehurinki ja kiusaamiskeskustelu.
Hieman hankalaa oli tehdä yksin, sillä tarkoitus oli jakaa lapsia pienempiin ryhmiin esim. sadun ajaksi, mutta hyvää palautetta sain.



Olemme myös kysyneet jokaisesta päiväkodista lapsilta mikä on ollut parasta. Suurin osa lapsista on pitänyt eläimistä. Myös jumpat ja jooga on ollut mukavaa. Yhdessä päiväkodissa jumpassa punnerrettiin ja monen mielestä se oli parasta.

Kiusaamis- ja kaveruuskeskustelussa olemme saaneet hyviä vastauksia. Lasten mielestä hyvä kaveri on avulias, mukava, hauska, ei kiusaa muita. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevään kuulumisia ja portfolio

Kevään kuulumiset Kevään aikana olen suorittanut avoimen amkin kautta seuraavat kurssit markkinointijuridiikka 5osp ja Psykologinen joustavu...