Sivut

keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Kuvien käyttöoikeus

Valokuvan tekijänoikeus:

Tekijänoikeuslain mukaan valokuvan tekijänoikeus on aina itse kuvan ottajalla, mutta hän voi luovuttaa tekijän oikeudet jollekulle toiselle esim. sopimuksen avulla. Valokuvan tekijänoikeuksiin kuuluu se, että henkilö joka omistaa tekijänoikeudet saa vapaasti valmistaa uusia kappaleita ja saattaa kuvat yleisön saataville. Hänellä on myös oikeus määrätä valokuvan muokkaamisesta. Tekijänoikeus on 70 vuotta valokuvan ottajan kuoltua.

Valokuvan lähioikeus:

Lähioikeus suojaa luovan työn aineistoja, jotka eivät saa suoraan suojaa tekijänoikeudesta. Valokuvalla, jolla on lähioikeus on 50 vuoden suoja-aika. Lähioikeudella suojataan tekijää. Lähioikeuden saamiseen ei edellytetä itsenäisyys- tai omaperäisvaatimuksen täyttymistä. Valokuvaajalla on myös yksinoikeus kopioida kuvaa tai saattaa se yleisön saataviin.

Tekijän- ja lähioikeuden erot:

Suurimpana erona lähi- ja tekijänoikeuksissa on niiden suoja-ajan pituudessa.

Valokuvan käyttösopimus:

Valokuvien myynnissä tarvitaan sopimuksia, jotta asiat eivät jäisi epäselviksi. Valokuvaaja ostaa esim. mallien työtä ja myyvät omia töitään, kuvia ja niiden käyttöoikeuksia. Molempia säätelee lainsäädäntö ja hyvä kauppatapa, mutta asiat on hyvä varmistaa kirjallisesti. Käyttösopimuksessa olisi hyvä olla asiakkaan ja kuvaajan tiedot, sekä kuvien käyttöehdot missä ja millä aikavälillä kuvia käytetään. Molempien osapuolien allekirjoitus on myös olennainen osa käyttösopimusta ja sillä varmistetaan käyttöehtoihin sitoutuminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevään kuulumisia ja portfolio

Kevään kuulumiset Kevään aikana olen suorittanut avoimen amkin kautta seuraavat kurssit markkinointijuridiikka 5osp ja Psykologinen joustavu...