Sivut

sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Paino- ja julkaisuvalmistiedosto

Julkaisuvalmistiedosto:
Julkaisu valmiita tiedostoja käytetään digitaalisessa maailmassa. Tiedostoa voi käyttää esimerkiksi eri sosiaalisen median kanavissa, nettisivuilla ja verkkosivuilla.
     Väriavaruutena käytetään digitaalisessa ympäristössä RGP sekä #.  Yleisimmät #värit ovat:
          #000000 -musta
          #ffffff -valkoinen
     Resoluutio on pixel/inch (inch=tuuma). Mitä suurempi resoluutio on sitä suurempi tiedosto on, laajempi värimaailma on ja tarkempi tiedosto on. Suuri resoluutioinen tiedosto on hidas avata, sillä tiedostossa on silloin suurempi, suuren bitti määrän vuoksi.
     Julkaisu valmista tiedostoa tallentaessa pitää muistaa tallentaa aina yksi ai muotoinen työ, sillä ai muodossa työtä on helppo jälkikäteen muokata. Jpg muotoa voi käyttää töissä, joissa ei ole gif ominaisuutta tai läpinäkyvää taustaa. Jpg muoto on hyvä, kun lähettää asiakkaalle luonnoksen työstä. Läpinäkyvään taustaan tarvitaan png muoto ja gif animaatioon gif muoto.

Esimerkki kuvia julkaisuvalmiista tiedostosta:





Painovalmistiedosto:
Painovalmista tiedostoa käytetään johonkin konkreettiseen, kuten käyntikortteihin tai käsiohjelmiin. Painovalmiissa tiedostossa käytetään mittayksikkönä millimetrejä (mm).
     Väriavaruutena toimii CMYK. Se ei ole yhtä laaja, kuin esimerkiksi RGP, joten värisävyjä konkreettiseen maailmaan tehdyssä työssä on hieman vähemmän.
     Kun tekee painovalmista työtä on muistettava bleed (värin ylivuoto alue. Tämä tarkoittaa sitä että työn on mentävä tietyn verran yli pohjan, yleensä ylimeno on 3mm, mutta asia on aina tarkastettava painolta.
    Painovalmiissakintyössä on tallennettava ai muotoinen tiedosto, mahdollisia muutoksia varten. Valmistyö on myös tallennettava pdf muotoon, jossa se lähetetään painoon.

Esimerkki kuvia painovalmiista tiedostosta:




Töiden nimeäminen:
Jos tekee vaikka käyntikortin koira kerholle. Käyntikortti nimetään näin:
koira_kerho_kayntikortti_bleed_3mm_90mm_x_50mm_ai
     Ai:n tilalle merkitään aina se tiedosto, jonka muotoinen työ on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevään kuulumisia ja portfolio

Kevään kuulumiset Kevään aikana olen suorittanut avoimen amkin kautta seuraavat kurssit markkinointijuridiikka 5osp ja Psykologinen joustavu...