Sivut

perjantai 20. maaliskuuta 2020

Työergonomia

Mitä on työergonomia?

Ergonomia on tekniikan ja toiminnan sovittamista ihmiselle ja sen avulla pyritään parantamaan ihmisen turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä järjestelmien häiriötöntä ja tehokasta toimintaa. Ergonomiaan liittyvät eilaiset työtä helpottavat apuvälineet kuten esimerkiksi säädettävät pöydät ja erilaiset apuvälineet painavien asioiden siirtämiseen. 

Työnkuormitus

Ihmisen luonnollinen perusasento on pystyasento. Tässä asennossa suorapainopistelinja on sivusta ja takaa katsottuna keskellä ihmistä. Perusasennossa nivelet kuormittuvat tasaisesti ja tällöin kestävät kuormitusta parhaiten. Kun perusasennosta poiketaan, ihmisen lihakset pyrkivät estämään vartalonpainopisteen siirtymistä. 

Myymälävisualisti ja työergonomia

Myymälävisualisti työskentelee myymälässä ja työ on hyvin fyysistä. Työhön kuuluu usein visualistin tehtävien lisäksi myös muita kapanalan töitä, kuten kassatyöskentelyä, kuormanpurkua, myymälän siisteydestä huolehtimista, sekä monia muita tehtäviä hieman konseptista riippuen.
Kaupanalalla ilmenee eniten kipuja ja muita ongelmia niska ja hartiaseudulla, selässä, sekä ylä- ja alaraajoissa. Tämä johtuu toistuvaa liikettä vaativista työtehtävistä.

Kuormitustekijät myymälävisualistin työssä

  • Mallinukkejen pukeminen ja erilaisten esillepanojen rakentaminen. (mallinuket ovat raskaita ja niin ovat konseptista riippuen myös esillepano materiaali.)
  • Toistoliikkeet esim. hyllytyksessä.
  • Raskaiden esineiden siirtäminen ja nostaminen.
  • Työasento. 
  • Kssatyö. (Toistuvat yksipuoliset liikkeet ja alaraajojen kuormitus seisoessa)
  • Kantaessa, vartalo kuormittuu usein toispuoleisesti. (Rasittaa erityisen paljon selkää)

Näin parannetaan ergonomiaa!

Ihminen on ajansaatossa keksinyt monenlaisia apukeinoja keventämään työtaakkaa. Jo kauan aikaa sitten ollaan keksitty esimerkiksi vipuvoiman ja pyörien käyttö raskaissa työtehtävissä. Esimerkiksi nokkakärryillä ihminen pystyy kuljettamaan paljon painavempia tuotteita, kuin käsin sillä kärryissä on pyörät joiden avulla helppo työntää, sekä kärry polkaistaan vipuvoiman avulla irti maasta. Erilaiset apukeinot kuten yllä mainitut nokkakärryt sekä pumppukärryt, nosturit ja monet muut kärryt auttavat myymälävisualistin työssä.

Voit myös itsevaikuttaa työergonomiaan!

  • Oikea nostotekniikka.
  • Pyydä tarvittaessa apua.
  • Älä nosta mitään liian raskasta.
  • Hyvät kengät (Kannattaa vaihtaa kengät päivän aikana, jalat jaksavat tällöin paremmin.)
  • Pidä huolta kunnostasi ja liikkuvuudestasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevään kuulumisia ja portfolio

Kevään kuulumiset Kevään aikana olen suorittanut avoimen amkin kautta seuraavat kurssit markkinointijuridiikka 5osp ja Psykologinen joustavu...