Tatu on mies, joka kutsuu itseään aktiivipojaksi. Tatu puhui meille tiimityöstä ja itsensä johtamisesta.
Itsensäjotaminen:
Kun tekee tiimissä 50% tulee itsestä, 25% vertaisista, 20% esimihistä ja 5% johdettavista. Itsensäjohtamiseen liittyvät myös elämän tavat, sillä eihän itsestään saa kaikkea irti, ilman riittävää ja monipuolista ravintoa, riittävää unta ja virkistävää sekä monipuolista liikuntaa.
Missään asiassa voitto ei ole tärkeintä, vaan itsensä kasvattaminen maksimi kapasiteettiin ja olla paras mahdollinen muoto itsestään. Tärkeää on myös omien vahvuuksien tunteminen.
Kuka minä olen?:
Kun on tiimi on tärkeää tietää kuka on ja mitkä ovat omia vahvuuksia. Toinen voi olla hyvä puhuja, kun taas toinen hyvä kuuntelija. Erityisen tärkeää on miettiä jokaisen tiimin jäsenen vahvuudet ja yhdistää ne parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Yksin ei pysty siis samaan, kuin porukalla.
Maailma ei ole vielä valmis!:
Millainen on valmis maailma? Onko se sellainen jossa kaikkeen on vastaus, onko meidän maailmamme valmis? Valmista maailmaa ei olekaan, vaan on maailma, jossa vain on toimivaksi todettuja tapoja, mutta ovatko ne niitä parhaita tapoja? No sen voi selvittää vain ideoimalla rajojen/valmiiden toimintatapojen yli. Eihän koskaan se ensimmäinen kelpo valokuvakaan ole välttämättä se paras kuva. Tämän takia kokeileminen ja ideoiminen on tärkeää.
Ajattelun tärkeys:
Kun saa hyvän ajatuksen siitä voi jalostaa vielä paremman idean. Ajatusten vieminen uudelle tasolle on tärkeää. Tärkeisiin asioihin kuuluu myös kyky nähdä miten saada asiat eteenpäin.
Kun käyt dialogia, se on vähän kuin ajattelisi yhdessä. Silloin yhdistyy kahden tai useamman ihmisen ajatukset ja voi olla mahdollista saada yhdessä monesta hyvästä ajatuksesta, yksi mahtava ajatus.
Dialogin 3 ydinkysymystä:
1. Kuka sinä olet?
-Useimmiten vastataan ammattia, ikää, kansalaisuutta tai parisuhdestatusta. Mutta vielä tärkeämpää on kuka olet sisältä, kuka olit jo silloin 1lk luokkakuvassa. Mikä on "supervoimasi?"
2. Tiedätkö mitä haluat?
3. Hallitsetko itse elämääsi?
-tähän liittyy itsensä johtaminen sekä oman asenteen vaikutus.
Tiimi työ:
Hyvään tiimihenkeen tarvitaan jokaisen tiimiläisen panos. Sitä voi parantaa, vaikkapa kysymällä toisen kuulumisia. Tiimissä jossa on hyvä henki on mukava tehdä ja se on eteenpäin vievää. Tiimin on tarkoitus yhdistää kakkien osaaminen ja vahvuudet. Tiimissä on myös tärkeää saada palautetta, sillä palaute kehittää ihmistä eteenpäin. Hyvän palautteen voi antaa 1:3 osaa menetelmällä, jossa on yksi negatiivinen ja 2 positiivista asiaa. Negatiivinen palaute on kumminkin ilmaistava rakentavasti, ei toista haukkuen tai syylistäen.
Oppiminen:
Tatu kertoi että; "Oppimisenperimmäinen koskee, sitä miten ihminen itseään johtaa." Kun tapaat uuden ihmisen, kannattaa yrittää oppia häneltä jotakin uutta, siksi kuunteleminen on todella tärkeää. Täekeää on myös muistaa, että toisen huominen on toisen eilinen, eli kun käyt jotain elämäntilannetta läpi, joku toinen on käynyt sen jo aiksemmin läpi.
Maailmantärkein asia ei ole valmistua yliopistosta, vaan oppia elämästä. Elämä on koulu, joka opettaa jatkuvasti jotakin uutta ja hyödyllistä. On tärkeää oppia omasta tekemisestä niistä virheistä ja niistä onnistumisista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti